Παρουσιαστικο κειμενο αυτοοργανωμενου γυμναστηριου

Το παρακάτω κείμενο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ζύμωσης των μελών της συνέλευσης του Αυτοοργανωμένου γυμναστηρίου κι έχει ως στόχο την γνωστοποίηση τόσο των χαρακτηριστικών όσο και της σκοποθεσίας του εγχειρήματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο παρακάτω μέιλ: autorgymn@gmail.com

 

Το αυτοοργανωμένο γυμναστήριο νοτίων, που στεγάζεται στο χώρο του “Κοινού Τόπου”, ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία ανθρώπων ορμώμενων από την ανάγκη κι επιθυμία για εκγύμναση έξω από τα τετριμμένα πλαίσια που ορίζει ο ευρύτερος χώρος του αθλητισμού στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.

Απέναντι κι ενάντια στα πρότυπα και τις αξίες που προάγουν οι χώροι άθλησης του δήθεν πολιτισμένου, σύγχρονου δυτικού κόσμου, μια ομάδα ατόμων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αντιπαράδειγμα γυμναστηρίου.

Το αντιπρότυπο αυτό βασίζεται: στην αυτοοργάνωση, την, με αντιεμπορευματικό πρόσιμο, συλλογική αυτοδιαχείριση, τον αλληλοσεβασμό και την αρμονική και ισότιμη συνύπαρξη κάθε ταυτότητας-φύλου-φυλής. Στο εν λόγω εγχείρημα πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία του χώρου από: φασιστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές, ομοτρανσοφοβικές σεξιστικές ή μάτσο συμπεριφορές και υποκείμενα. Θέλουμε ένα μέρος ασφαλές για μετανάστριες/άστες, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Πέρα από τη συμφωνία στα παραπάνω, δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα ώστε κάποια/ο/ος να αποτελέσει μέλος του γυμναστηρίου.

Αντίθετα, πρόκειται για μια πλατιά κοινωνική δραστηριότητα, μέσω της οποίας προτάσσεται ένας μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός κόντρα στα εμπορικά πρότυπα και την αθλητική βιομηχανία.

Στο χώρο δεν επιτρέπονται εμπορευματικές λειτουργίες (πχ ιδιαίτερα μαθήματα επί πληρωμή). Παράλληλα, προωθείται ο αντιιεραρχικός χαρακτήρας του αθλητισμού, καθώς παλεύουμε να σπάσουμε τη λογική της αυθεντίας και του δασκάλου, πάντα βέβαια με σεβασμό στα άτομα που αναλαμβάνουν ευθύνες στις ομάδες και προσοχή σε κοινά αποδεκτές οδηγίες για την αποφυγή τραυματισμών.

Κοινή επιθυμία κι επιδίωξη είναι το αυτοοργανωμένο γυμναστήριο να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ελεύθερη έκφραση σωμάτων και ψυχών ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, φυλής μέσα από τη διαδικασία της αθλητικής δραστηριότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *