Σχετικα με την επιθεση στον Κοινο Τοπο

Κείμενο που μοιράστηκε στη γειτονιά της Χαραυγής:

Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 6/9/2021 ομάδα φασιστών επιτέθηκε στο κτίριο του Κοινού Τόπου. Ο απολογισμός της ήταν μάλλον μία τρύπα στο νερό, αφού έσπασαν 1 τζάμι μόνο, άφησαν 2-3 γραμμές σπρέι στο γκράφιτι του εξωτερικού τοίχου και ως υπογραφή 2-3 κέλτικους σταυρούς. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης επίσκεψής τους, άτομα από τη γειτονιά βγήκαν στα μπαλκόνια και τους φώναξαν (Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό).

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στον ολοκληρωτισμό συνεχίζεται…

Η επίθεση συνέβη σε μία περίοδο που οι φασίστες προσπαθούν πάλι να οργανωθούν και να αποκτήσουν ερείσματα στο δημόσιο χώρο. Είναι μία περίοδος που η πανδημία μας έχει φοβίσει και μουδιάσει όλους και όλες. Μία περίοδος που το κράτος όχι μόνο δεν κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τον πληθυσμό της χώρας, αλλά αντιθέτως εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να περάσει μέτρα ολοκληρωτισμού, αντίδρασης και εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Τί να πρωτοθυμηθούμε: την άγρια καταστολή σε κάθε πλατεία και πάρκο εν μέσω καραντίνας που οδήγησαν στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης; τις χιλιάδες προσλήψεις και προμήθειες οχημάτων στην Αστυνομία, ενώ νοσοκομεία και πυροσβεστική ξέμεναν από προσωπικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα τον όλεθρο των φετινών πυρκαγιών και την έλλειψη σε κρεββάτια ΜΕΘ και σε ακυρωμένα χειρουργεία και θεραπείες;

Κράτος και οι οικονομικά ισχυροί βολεύονται να προβάλουν το σκιάχτρο του “Άλλου”, του “Ξένου” που απειλεί τη ζωή μας. Είτε παίρνει τη μορφή του Αφγανού πρόσφυγα, είτε παίρνει τη μορφή του υγειονομικού που δεν εμβολιάζεται. Προσπαθούν να κρύψουν τις αντικειμενικές ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης και στρέφουν την προσοχή σε εύκολα διαχειρίσιμους στόχους. Και μέσα σε αυτή τη σύγχυση οι φασίστες από την πλευρά τους προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά και να εκμεταλλευτούν το φόβο για να ενισχύσουν τις τάξεις τους. Χρησιμοποιούν “αντισυστημικό λόγο”, ενώ η ιστορία έχει δείξει (με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής) πως είναι χρηματιζόμενα τσιράκια της κάθε εξουσίας.

Η επίθεση ήταν ασήμαντη. Όπως και παλιότερα σε πιο δύσκολες εποχές με τη Χρυσή Αυγή, δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρούσες και παρόντες στις γειτονιές μας. Δεν θα αφήσουμε το λόγο και την πρακτική τους να βρει γείωμα. Δεν θα αφήσουμε οι δρόμοι και οι πλατείες να γίνουν σφαγεία.

Λίγα λόγια για τον “Κοινό Τόπο”

Ο «Κοινός Τόπος» δημιουργήθηκε το 2017, αποτελώντας ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και δομών του ανταγωνιστικού κινήματος που έχουν υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια στο Μπραχάμι (αρχικά) και σε άλλες περιοχές της νότιας Αθήνας. Στον «Κοινό Τόπο» στεγάζονται το Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη, το Εργαστήριο μεταποίησης τροφίμων, το Αυτοοργανωμένο Γυμναστήριο, Μουσικό Studio, η καλλιτεχνική ομάδα Ctrl Art Delete και η τυπογραφική κολεκτίβα Rotta. Επίσης φιλοξενούνται κατά καιρούς συνελεύσεις, εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης διαφόρων ομάδων και συλλογικοτήτων (Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια, η Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του Ελληνικού, το Αντιφασιστικό Δίκτυο στα νότια κ.α.).

Θέλουμε και προσπαθούμε ώστε ο «Κοινός Τόπος» να είναι ένας ανοιχτός κοινωνικά και πολιτικά χώρος συνεύρεσης, συνεργασίας και συνδιαμόρφωσης με κάθε άνθρωπο και συλλογικότητα, που ασπάζεται τις αρχές της ελευθερίας, της αντιιεραρχίας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης.

«Κοινός Τόπος»

Πλούτωνος και Υψηλάντου, Δάφνη (Χαραυγή), 9/9/2021

https://autonomikoinotita.espivblogs.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *