ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ 32, ΟΥΤΕ 8! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ,

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

 

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια – Ποιοί/ες είμαστε;

Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι/ες και ταυτόχρονα κάτοικοι των γύρω περιοχών. Οι γειτονιές μας δεν είναι απλώς ο χώρος που τα αφεντικά πουλάνε τα προϊόντα τους, αλλά εκεί που εμείς ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Η επιλογή της γειτονιάς ως χώρος δράσης της Πρωτοβουλίας σχετίζεται με την επιθυμία αποκέντρωσης και διάχυσης των διεκδικητικών αγώνων για τα εργασιακά μας δικαιώματα με άμεση σύνδεση και επικοινωνία με τις πρωτοβάθμιες δομές που δρουν κλαδικά.

Θέλουμε να αγωνιστούμε με συνέπεια και επιμονή ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από αφεντικά και κράτος. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας τόσο στους χώρους δουλειάς μας όσο και στις γειτονιές μας. Θέλουμε δηλαδή να μπορούμε να αντισταθούμε σε μισθούς πείνας ή όταν δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Θέλουμε να σταματήσουμε να μετράμε εργατικά ατυχήματα στις ειδήσεις. Θέλουμε να αντισταθούμε σε δουλειές χωρίς σύμβαση ή ασφάλιση, συνήθως με άθλιες συνθήκες, χωρίς αργίες και ρεπό. Θέλουμε να αντιδράσουμε όταν τ’ αφεντικά σηκώνουν χέρι πάνω μας. Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία, λεωφορεία, μετρό και κάθε δημόσιο αγαθό. Με λίγα λόγια θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε οργάνωση και δράση σε συλλογικές δομές. Σε σωματεία βάσης, στους χώρους εργασίας και σε πρωτοβουλίες στις γειτονιές. Μία τέτοια δομή συνδικαλισμού βάσης είναι και η πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια. Δεν βασιζόμαστε σε ηγέτες ή ειδικούς, αλλά στην ισότιμη συμμετοχή του καθενός/καθεμίας μας στη λήψη αποφάσεων, στην ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων. Όργανο λήψης αποφάσεων είναι οι συνελεύσεις της πρωτοβουλίας, όπου δίνουμε βάση στην ενεργή συμμετοχή και στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.

 

Για την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και το ολοένα μεγαλύτερο ξεζούμισμά μας

Η Κυριακάτικη αργία κατοχυρώθηκε νομικά το 1909. Μέχρι το 2012, η μοναδική Κυριακή με ανοιχτά τα μαγαζιά ήταν αυτή πριν τα Χριστούγεννα για την οποία οι εργαζόμενοι έπαιρναν ρεπό στις 2/1. Το 2013, στα πλαίσια των μνημονιακών νόμων και της «απελευθέρωσης» της αγοράς θεσμοθετήθηκε η λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές μέσα στον χρόνο. Τέσσερις στην έναρξη των εκπτωτικών περιόδων, δύο τον Δεκέμβριο και μία πριν το Πάσχα. Στα τέλη του 2014 προστέθηκε άλλη μια Κυριακή τον Δεκέμβρη και οι 7 εργάσιμες Κυριακές τον χρόνο γίνανε 8.

Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2014 αποφασίστηκε η πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές, σε συγκεκριμένες περιοχές και υποπεριοχές της χώρας. Ύστερα από δυναμικούς αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις στην εμπορική ζώνη της Ερμού, το μέτρο πάγωσε προσωρινά το Φθινόπωρο του 2014 και στη συνέχεια κρίθηκε οριστικά αντισυνταγματικό. Τέλος, από το καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο στις «τουριστικές ζώνες» (δήμος Αθηναίων, Πειραιάς, παραλιακό μέτωπο, εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης).

Όλα αυτά τα χρόνια, πρωτοπόροι στην εφαρμογή του μέτρου και τη νομική υπεράσπισή του έχουν σταθεί αποκλειστικά οι μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου όπως ο όμιλος Inditex (Zara, Pull & Bear, Bershka…), όμιλος Follie-Follie (Attica, Factory Outlet…), όμιλος Φουρλή (Leroy Merlin, IKEA, Intersport), H&M, Marks & Spencer κλπ. Επίσης, πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο οι εργοδοτικές απόπειρες κατάργησης μιας σειράς αργιών όπως οι 26/12, 2/1, 6/1 και καθαρά Δευτέρα σε μαγαζιά όπως το Factory Outlet, McArthur Glen, Public ή τα Media Markt.

Για εμάς, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τον κλάδο του εμπορίου είναι κομμάτι της επίθεσης των αφεντικών ενάντια στο σύνολο των εργαζόμενων. Ο κλάδος του εμπορίου συνεχίζει να αποτελεί δοκιμαστικό σωλήνα για σειρά αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετεί το κράτος και προωθεί η εργοδοσία. Από το εμπόριο ξεκίνησε το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα σπαστά ωράρια και τόσα άλλα που απλώθηκαν σαν γάγγραινα σε άλλους κλάδους. Έτσι και σήμερα, η ανηλεής επίθεση στο ωράριο (με «λευκές νύχτες» και «Black Friday») και το τσάκισμα των κάθε λογής αργιών, η επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων, η οριζόντια μείωση μισθών μαζί με μαζικές απολύσεις – «παραιτήσεις», οι απλήρωτες υπερωρίες και η σφοδρή εντατικοποίηση καθώς και η γενικευμένη εφαρμογή της ενοικιαζόμενης και ελαστικής εργασίας, αποτελούν τη νέα εργασιακή κόλαση για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους. Ίδιες συνθήκες βιώνει το σύνολο των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς. Τσάκισμα μισθών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πληρωμή με κουπόνια, υπο-κατώτατος μισθός για «νεοεισερχόμενους» στην εργασία, ανακύκλωση ανεργίας μέσα από προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας, δολοφονίες εργατών σε εργασιακά κάτεργα. Πραγματικός στόχος της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου ειναι η υποτίμησή της εργασίας μας, η ένταση του φόβου μας, το να γίνουμε ακόμα πιο φτηνοί και πιο ευάλωτοι ώστε οι εργοδότες να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους επεκτείνοντας περαιτέρω τις αγορές.

Για εμάς επίσης, ο αγώνας για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας που εξελίσσεται τα τελευταία 4 χρόνια μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια είναι μια μάχη που οφείλουμε να δώσουμε τόσο στο εμπορικό κέντρο όσο και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις όπως στα LIDL στο Ελληνικό την Κυριακή 6/5 και απεργιακούς αποκλεισμούς όπως στα Zara Γλυφάδας την Κυριακή 10/6, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του αγώνα για την Κυριακάτικη αργία και να στείλουμε όσο πιο ηχηρό μήνυμα ότι συλλογικά μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο στις ορέξεις κράτους και αφεντικών. Πάντα αποτελώντας κομμάτι των κινητοποιήσεων του Συντονιστικού δράσης το οποίο στηρίζουμε και συμμετέχουμε.

 

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ζήτημα αιχμής στα σχέδια τους, τόσο για να μας κάνουν να δουλεύουμε χωρίς όρια και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου στο πρόγραμμα και στη ζωή μας, όσο και για να μετατρέψουν τις γειτονιές μας σε ένα απέραντο εμπορικό κέντρο. Υποτάσσοντας κάθε τι, κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κάθε περιοχή των γειτονιών μας στις λογικές του κέρδους τους, εντείνοντας την εκμετάλλευσή μας.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/12 ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις
του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα «απελευθερωμένα» ωράρια

 

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια

prwterganenotia@espiv.net

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα μετά τις 19:00, στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο,
25ης Μαρτίου 38, Αργυρούπολη

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα μετά τις 19:00, στον Κοινό Τόπο,
Πλούτωνος και Υψηλάντου 36, Χαραυγή

 

Σάββατο
1/12
·         Παρουσίαση της πρωτοβουλίας εργαζομένων/ανέργων στα νότια

·         Συζήτηση πάνω στις επιθέσεις που δεχόμαστε αλλά και στην καλύτερη οργάνωση των απαντήσεών μας.

 

στον Κοινό Τόπο, Πλούτωνος και Υψηλάντου 36, Χαραυγή

στις 19:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *